Skreddersydde ladeanlegg til borettslag og sameier

Når borettslag skal velge ladeanlegg er trygghet og stabilitet viktige kriterier. Prosessen med å velge og installere ladeanlegg i borettslag og sameier kan være lang og tung. 

Veggmonterte Elbilladere på leilighetskompleksvegg

Bilde: Easee. Flere laderoboter kan kobles sammen

Det er mye å sette seg inn i og mange valg som skal tas både av styret og generalforsamling. Norske Easee har utviklet et skreddersydd ladesystem for borettslag som sikrer mest mulig oppetid, enkel installasjon, fleksibilitet og enkel administrasjon av betaling for de som ønsker det. 

Ladeanlegget utnytter det eksisterende strømnettet i borettslaget

I de fleste tilfeller må man ikke oppgradere strøminntaket til borettslaget før ladeanlegget monteres. I enkelte bygg er strømkapasiteten så lav i forhold til planlagte ladepunkter at oppgradering av strømtilførsel likevel er å anbefale. Dette for å unngå at noen biler må stå i kø. 

Easee sitt system delegerer ledig strømkapasitet fra borettslaget til ladeboksene i garasjen. Samtidig fordeles også strømmen likt mellom bilene som lades. Det betyr at naboens gigantiske elbil ikke vil «stjele» strøm foran din lille elbil. Strømmen fordeles likt til enhver tid og sikrer at alle biler blir fulladet.

Et skalerbart ladesystem gir fleksibilitet

Selv om enkelte nybygg i dag selges med elbillader på hver parkeringsplass, ønsker mange borettslag et ladeanlegg man kan skalerer opp etter hvert som beboerne kjøper seg elbil. Da begynner man gjerne med noen få ladere. 

Easee sitt ladeanlegg er godt egnet til nettopp dette. Når infrastrukturen er på plass, kan beboerne bestille selve ladeboksen når de kjøper elbil.

Ønsker du mer informasjon om ladeanlegg til borettslag og sameier? Ta kontakt med nærmeste Elkonor-elektriker. 

Fordeler med et skreddersydd ladeanlegg

  • Ladeboksen kan leveres med fastmontert strømkabel til bilen. Det betyr at du slipper å lete fram kabelen hver gang du parkerer – den er fast montert i ladeanlegget og klar til å lade bilen.
  • Dynamisk lastbalansering sørger for en rettferdig fordeling av ladeeffekten til bilene som lades samtidig som ladeanlegget utnytter strømkapasiteten best mulig.
  • Det meste er integrert i ladeboksene. For eksempel er det integrert RFID-leser. Brukerne låser opp sin ladestasjon med RFID-brikker.
  • Dersom nettilgangen faller ut, virker ladeboksene like godt. All styring sitter lokalt og er dermed mindre sårbart enn ladeanlegg som baserer seg på styring via sky eller via trådløs kommunikasjon internt i anlegget.

Hvordan skal elbileierne betale for ladingen?

Borettslag kan velge å selv å motta en samlefaktura på strømbruk og administrere fordelingen selv. De aller fleste ønsker å slippe denne jobben og velger heller et godt etablert administrasjonssystem. 

Styret i borettslaget slipper da å håndtere betalingen, samtidig som de selv bestemmer strømleverandør og pris på ladestrøm. 

Ladeløsningen kan også integreres mot andre betalingsløsninger, som for eksempel EasyPark, dersom borettslaget ønsker det. EasyPark egner seg for eksempel godt på gjesteparkeringer.

Veggmonterte Elbilladere i en parkeringskjeller

Bilde: Easee

Vurderer borettslaget leasing av ladeanlegget?

I dag finnes det løsninger både for å eie og leie av ladeanlegg. Når man skal velge modell og leverandør er det derfor viktig at man vurderer totalkostnadene over en 5 til 10 års periode, både for borettslaget og for hver enkelt bruker. Det er lett å la seg blende av lave inngangskostnader, men det kan bli dyrt over tid.

Les også: Alt om hjemmelading av elbil

Skal ditt borettslag eller sameie etablere ladeanlegg?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige lade-løsning for dere!