Tips til bruk

Innedelen i luft-til-luft-varmepumper har en vifte som trekker inn luft fra rommet, filtrerer den, varmer den opp og sender den ut for å varme opp rommet. På grunn av støv og partikler i lufta vil filtrene over tid bli tette. Da fungerer varmepumpen mindre effektivt, støyer mer, og det kan forkorte levetiden.

Slå av varmepumpen først!

Derfor må du rengjøre filtrene jevnlig – de fleste produsenter anbefaler annenhver uke. Slå av varmepumpen først og ta strømmen for sikkerhets skyld. Ofte er utedelen koblet til en stikkontakt ute. Har den ikke egen stikkontakt, må du inn i sikringsskapet og vippe ned den kursen som er til varmepumpa.

  • Filtrene ligger bak frontpanelet. Vær forsiktig når du åpner det, så du ikke knekker plasthempene. I bruksanvisningen står det godt forklart med bilder hvordan dette gjøres.
  • Støvsug (med mykt munnstykke) eller vask filtrene i lunkent vann. Det kan være lurt å spyle filtrene i dusjen for å få vekk de minste partiklene. Sjekk bruksanvisningen for din modell for å se hvordan du gjør det, og sørg for at filtrene er tørre igjen når de settes på plass.

Selve frontpanelet tørker du støv av med fuktig klut. Det bør du gjøre samtidig med vanlig rengjøring i boligen din.

Husk finfiltre og spesialfiltre

En del modeller har også andre typer filtre som kan fjerne pollen, små partikler og nøytralisere uønsket lukt. Slike filtre må ofte byttes ut når de har vært i bruk en viss tid. Sjekk brukermanualen for din varmepumpe for å få en nøyaktig beskrivelse av dette. Nye filtre kan ofte kjøpes på nett hos leverandøren av det aktuelle merket.

Grundig rens en del av service

Registeret og viftetrommelen i innedelen må også rengjøres. Det holder å gjøre det hvert eller annet hvert år – sjekk anbefalingene for din modell. Grundig rengjøring inngår vanligvis som en del av service, og det kan være fornuftig å overlate jobben til fagfolk som har riktig kunnskap og utstyr.

Tips til bruk på kalde dager

Mange lurer på om varmepumper virker på kalde dager. Svaret er ja. Men har du luft-til-luft-varmepumpe, bør du ikke bruke auto-knappen når det er skikkelig kaldt ute.

Å installere varmepumpe er svært kostnadseffektivt, selv når du trenger ekstra varme fra andre kilder noen dager i løpet av året.

Tilleggsfyring

Varmepumper som henter energi fra uteluften, fungerer bra når det blir kaldt ute. Men på de kaldeste dagene kan du få behov for ekstra varme. Når varmepumpen ikke klarer å avgi nok varme inne og det blir for kjølig, kan du sette på noen panelovner eller fyre i peisen i tillegg. De fleste luft-til-luft-varmepumpene tilpasset nordisk klima kan hente ut energi fra uteluften helt ned mot -25 °C.

Ikke skru varmepumpen helt av

Selv om du av og til bruker andre varmekilder, er det viktig at du ikke skrur varmepumpen helt av, for det er bra å holde delene i varmepumpen i gang. Luftsirkulasjonen fra innedelen er gunstig for å spre varme fra for eksempel en peis. Varmepumper for vannbåren varme har som regel et innebygget el-element som slås på automatisk hvis det er behov for mer varme enn det varmepumpen kan gi. Dermed trenger ikke du som bruker å gjøre noe som helst.

Installasjonen må være gjort korrekt

På kalde dager jobber varmepumpen hardt. Derfor er det viktig at varmepumpen er montert korrekt slik at du får optimal drift også disse dagene. Hvis du har et vannbårent varmeanlegg, er utformingen av dette også viktig for hvor godt varmesystemet som helhet fungerer under krevende forhold.

Ikke sett varmepumpen på «auto”

Luft-til-luft-varmepumper har som regel en funksjon som heter ”auto”. Denne funksjonen bør du ikke bruke når det er kaldt ute. Hvis du stiller varmepumpen på «auto» samtidig som du for eksempel fyrer i stua, kan du risikere at pumpens kjølefunksjon starter opp. Norsk Varmepumpeforening anbefaler at du aktivt velger enten oppvarming eller kjøling for å sikre korrekt bruk og virkemåte.